Sv. dan boja proti AIDSu

Svetovni dan boja proti AIDSu, ki se ga praznuje 1.12. od leta 1988, je namenjen dviganju ozaveščenosti o AIDS pandemiji in virusu HIV ter spominjanju na vse, ki so umrli zaradi te bolezni. AIDS je skupek simptomov in okužb, ki so posledica izčrpanosti imunskega sistema zaradi okužbe s HIV (virus humane imunske pomanjkljivosti). Prenaša se s spolnimi odnosi z okuženo osebo, z vsemi vrstami prejetja okužene krvi ter prek matere na otroka v času pred, med in po porodu. Leta 2017 je za njim umrlo od 29 do 41 milijonov ljudi, in okoli 36,7 milijonov ljudi živi z njim, zaradi česar je to postalo eno najpomembnejših globalnih zdravstvenih težav v zgodovini. Simbol tega dneva je rdeča pentlja, ki predstavlja solidarnost z okuženimi osebami.

Ljudje, ki so okuženi z virusom HIV in oboleli za AIDS-om, pa se ne soočajo samo s fizičnimi težavami, temveč tudi s stigmo in ker so okuženi, v vsakdanjem življenju naletijo na marsikatero oviro. Na žalost se z nepoznavanjem te bolezni ustvarjajo napačna mnenja in predsodki do okuženih. Kšokovci želimo ljudem približati to temo, zato bomo 1.12. po Kopru delili kondome, brošure in pentljice.

Prihajajoči dogodki

Trenutno nimamo dogodkov 🙁

Prijavi se na naše e-novičke, da lahko spremljaš aktualno ponudbo in dogodke, ki pripravljamo!


Obrazec ne shranjuje podatkov na KŠOK – ov strežnik! Vaši podatki so posredovani na elektronski  naslov Kluba študentov občine Koper in vnešeni v Mailchimp (privacy policy).
Obrazec bo na naš naslov in na Mailchimp posredoval vpisano ime in elektronski naslov. Prav tako bomo shranili vašo privolitev.
V primeru, da bi se od novičk želeli odjaviti kliknite sem